Т. Дончев: Всички, замесени в случая „Хризантема“, ще понесат отговорност

Със сигурност това означава освобождаване от работа, но отговорността не свършва дотам

"По случая с насилието в центъра от семеен тип „Хризантема“ в Габрово текат проверки на няколко служби и всеки замесен, включително всеки, който е проявил нехайство, ще си носи отговорността", заяви в ефира на БиТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Със сигурност това означава освобождаване от работа, но отговорността не свършва дотам. Тя бива и административна – доколкото разбрах няколко души вече са получили актове. Разбира се, ако се докаже, се носи и наказателна отговорност“, каза той.

"Очевидно на ниво персонал е имало проблем. Самият факт, че някой е извършил насилие, друг е снимал, предполага, че най-малко още един човек е знаел и не е казал. Каква е технологията на информиране – кога, в чии ръце са се озовали тези записи, ще разберат служби и прокуратура", добави Дончев.

"Голямата задача тук е грижата за деца, изтъкна той. Ако не ме лъже паметта 11 или 12 от 13-те души персонал на центъра са освободени. Ако се освободят наведнъж толкова много социални работници, психолози, работата им веднага трябва да бъде поета от друг, а това не е лесна задача, защото тези деца са изключително сензитивни, включително по отношение на смяна на хората около тях", каза още Дончев.

"Този случай трябва да бъде разплетен докрай и да бъдат извлечени всички поуки", изтъкна той. По думите му „една малко по-задълбочена проверка във всички подобни институции няма да е излишна“.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"