150 000 персонални кода са издадени от НОИ за 2017 г.

Общество

29-01-2018, 11:30

Снимка:

noi.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

С този код може да се ползват електронни справочни и административни услуги на НОИ през интернет

Над 150 000 персонални кодове за достъп до електронните услуги на НОИ са издадени през 2017 г., съобщиха от Националния осигурителен институт. През 2017 г. в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ) са издадени над 150 000 персонални идентификационни кодове (ПИК). Това показват окончателните данни за ползваемостта на електронните услуги на институцията през миналата година.

Според статистиката, средномесечно 12 625 лица са посетили офисите на НОИ и са поискали да им бъде издаден такъв код. ПИК се издава на момента във всяко териториално поделение на институцията, само срещу представяне на личната карта на лицето.

Защитеният достъп до електронните услуги на НОИ е факт от 2005 г., когато на всички осигурени лица беше изпратен еднократно персонален идентификационен код (ПИК). Общият брой на пожелалите след това да имат такъв достигна 1 милион в средата на миналата година.

С този код може да се ползват електронни справочни и административни услуги на НОИ през интернет страницата на института. Чрез него осигурените лица могат без да посещават офисите на институцията да получат персонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни.

По интернет те могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им предстои пенсиониране, потребителите могат да проверят наличната информация за натрупания си осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си.

В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, чрез своя ПИК лицата могат дистанционно да следят дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това имат възможността да проследяват постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в НОИ.

С ПИК може да се подаде заявление по електронен път за извършване на редица административни услуги, да се зададе актуален въпрос или да се подаде сигнал или жалба, изискващи достъп до лични данни, чрез контактните форми, се казва в информацията на НОИ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"