Л. Павлова: 80% от потребителите не са сигурни в защитата на данните си

Освен ролята на потребителите и на компаниите, е важна ролята на институциите и администрацията

„80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на данните си и трябва да направим необходимото да им дадем увереност“, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павловa по време на експертна конференция по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни – General Data Protection Regulation (GDPR). Според нея с регламента, освен на потребителите, ще са даде и спокойствие на бизнеса, а стартиращите компании ще могат да оперират спокойно в една добра регулаторна среда на единния пазар.

Министър Павлова отчете, че освен ролята на потребителите и на компаниите, е важна ролята на институциите и администрацията. Тя определи дискусията за регламента за личните данни като „навременна и фокусирана“. „Защитата на данните като регламент е тясно свързан с един от най-тежките законодателни пакети. Това е регламента за защита на електронните данни. Това е един регламент, по който дебатите вървят от доста време“, каза Павлова. Според нея форуми като днешния допринасят да се дадат предложения за връзката между двата регламента.

„Защото е важно не само връзката между двата регламента, но и като цяло защитата на данните. Казваме, че в Европа няма достатъчно стартъп компании и иновативни – има. Факт е, че в момента, в който те се разраснат, се преместват в САЩ. Един от най-известните примери е Skype. Защо не можем да ги задържаим? От една страна, липсата на регулаторна рамка, която да им позволи да се развиват свободно, и от друга – това е доверието, или недоверието на потребителите дали техните лични данни са добре защитени“, коментира министърът.