Казанлъшка изложба разказва за зараждането на паневропейската идея в България

Стара Загора Лайф

29-01-2018, 17:55

Снимка:

плакат

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Казанлък е пионер в дуалното обучение

Представят кюстендилски творци в Казанлък

Изложбата можете да посетите в Музея на розата до края на месец февруари 2018 год.

Музеят на розата в Казанлък, съвместно с Регионален Академичен Център-Казанлък канят казанлъчани на 30-ти януари от 17.30 часа на изложба: „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“. Входът е свободен.

В изложбата са представени свидетелства, които доказват паневропейската насоченост на България още от началото на ХХв. и идеите на българските общественици в посока сближаване на европейските народи на културна, политическа и икономическа основа. Част от документите и фотографиите са от архива на академик Иван Шишманов, основател и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз.

В изложбата са включени 22 постера от Научния архив на Българската академия на науките, както и свидетелства за дейността на българските книжовници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавни, обществени, културни и военни дейци – членове на БАН.

Акцентът на изложбата- идеята за обединена Европа е  своеобразен принос за културната програма  съпътстваща българското председателство на Съвета на Европа.