САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

Свят

30-01-2018, 09:15

Снимка:

kremlin

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК обвини Русия, че води дезинформационна кампания

В списъка са включени премиерът Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, първият вицепремиер Игор Шувало и др.

Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания "Доклад Кремъл" - списък с лица, част от руското държавно ръководство или приближени нему, които могат да попаднат под ударите на новите санкции на Вашингтон заради намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г., съобщават американските и руските медии.

В доклада, който финансовото министерство е предоставило на Конгреса на САЩ, фигурират 210 души: 114 висши руски политици и чиновници и 96 олигарси.

В списъка са включени премиерът Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, първият вицепремиер Игор Шувалов, както и останалите вицепремиери Дмитрий Рогозин, Виталий Мутко, Аркадий Дворкович, Сергей Приходко, Дмитрий Козак, министърът на енергетиката Александър Новак, министърът на отбраната Сергей Шойгу, финансовият министър Антон Силуанов и др.

В доклада влизат и шефовете на "Росатом", "Аерофлот", "Ростех" и др. големи руски компании, както висшето ръководство на президентската администрация.

В него са и председателите на двете камари на руския парламент - Държавната дума и Съвета на федерацията, съответно Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко. Други известни високопоставени руски официални лица в списъка са Сергей Наришкин и Николай Патрушев, както и кметът на Москва Сергей Собянин.

Олег Дерипаска, Вагит Алекперов, Алишер Усманов, Роман Абрамович, Евгений Касперски, Владимир Потанин, Михаил Фридман, Владимир Евтушенков и др. са сред най-популярните имена на олигарси в списъка.

Уточнява се, че в доклада са попаднали руски компании с приходи над 2 млрд. долара годишно и с държавно участие с поне 25 на сто.

Докладът на Министерството на финансите на САЩ също така има и секретна част.