Радо Янков:Надявам се в Пьонгчанг да бъда в оптимална форма

Спорт

30-01-2018, 20:00

Снимка:

btv

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Преди всеки старт си имам определен режим

Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков отпразнува 28-ия си рожден ден в Банско, където в петък и неделя участва в два старта от Световната купа. Звездата от Чепеларе говори за емоциите от празника, за предстоящата Олимпиада и за някои от големите моменти в досегашната му кариера.

„Най-големият ми подарък за рождения ден е всички тези хора, които дойдоха да ме подкрепят и всички тези, които чакаха да направя своето спускане”, сподели пред NOVA рожденикът, който бе изненадан и с брандирана кабинка с неговия облик: „Беше голяма изненада, кабинката е изцяло брандирана, глобуса от миналата година, благодаря на Банско.”

А за Игрите в Пьонгчанг, Янков каза: „Това е най-големият форум за всички спортове, стремим се да бъдем във форма, тъй като имам само един шанс в Корея, надявам се там да бъда в оптимална форма.”

„Преди всеки старт си имам определен режим. Гледам да се наспивам. Спусканията ни са рано сутринта, спазвам режим, тренировки. Ще излъжа, ако кажа, че не съм суеверен. Всеки човек има някакви суеверия, опитвам се да концентрирам върху това как да карам.”

„Успяваме, когато разглеждам трасето, анализирам го, дали има двойна врата и така нататък. Имам си приятелка, помага ми, разбира ме и ме подкрепя постоянно.”

А как се подготвя Янков през лятото: „Фитнес, колело, щанги, всякакви спортове, наблягаме на упражненията за баланс. Аз съм човек от планината, морето ми е само за развлечение, повече обичам да съм в планината.”

„Боли да загубиш с 1-2 стотни, понякога с толкова печелиш. Любимата победа ми е първата победа в Кареза, за първи път влязох във финали, за първи път подиум и за първи път спечелих състезанието. Миналата година, когато спечелих тук в Банско, също беше много специално. Имаше страшно много очаквания, напрежението беше голямо.”

„Повечето от конкурентите са ми приятели, с някои съм по-близък, с други не толкова. Почти винаги тренираме с други отбори, така че ни се налага да бъдем постоянно заедно.”

Янков коментира и случая преди 2 години, когато на церемонията по награждаването му с кристалния глобус организаторите не се бяха подготвили с българския химн: „Толкова развълнуван бях, че спечелих този глобус, чак сега осъзнавам колко стойностна е тази победа. Обидих се от една страна, но емоцията беше голяма. Излязох на химна, макар че беше от телефон, направих така, че да се чуе.”

„Обидно е. Понякога са ме питали кой щат на Америка е България. Сега, когато ходим по чужбина, мисля, че малко по малко научават за България, ще се радвам, ако е и за нас.”