Плевнелиев: Румен Радев не беше ясен за Истанбулската конвенция

Чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани

Според президента /2012-2017/ Росен Плевнелиев президентът Румен Радев не е изразил ясната си позиция по повод Истанбулската конвенция.

„За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни“, каза Росен Плевнелиев по време на 12-ата среща на бизнеса с правителството, съобщи БТА.

По думите му няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция. Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своята позиция в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил. Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени. Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност. „Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци“, каза Плевнелиев.

Росен Плевнелиев допълни, че реален дебат по тази тема така и не се е състоял, като и правителството го е подценил. Освен това той счита, че ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска арабия, които не гарантират основни човешки права и свобод