Протести в Барселона, след като отложиха избора на Пучдемон за премиер

Свят

31-01-2018, 09:54

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пучдемон не може да бъде премиер, ако не се върне в Испания

Пучдемон заяви, че намеренията му за Каталуния са същите, каквито са били, когато Мадрид го отстрани от поста

Протести и сблъсъци в Барселона, след като каталунският парламент отложи избора на нов премиер. Единствен кандидат за поста е бившият лидер Карлес Пучдемон. Отлагането на заседанието за неопределено време предизвика бурни реакции. Депутати протестираха в парламента, а навън стотици демонстранти последваха примера им. Стигна се до сблъсъци с полицията. Напрежението се покачи, след като демонстранти опитаха да стигнат до сградата на парламента.

Хиляди привърженици на независима Каталуния, много от които носещи маски, изобразяващи Пучдемон, развяваха знамена и скандираха името му. До поредния изблик на недоволство се стигна, след като Върховният съд в Мадрид забрани Пучдемон да бъде избран за лидер на областта, ако не присъства лично на парламентарното заседание. Председателят отложи избора на нов лидер, като не даде нова дата. Във видеозапис Пучдемон призова привържениците си да останат единни, въпреки че той е в Белгия.

Пучдемон заяви, че намеренията му за Каталуния са същите, каквито са били, когато Мадрид го отстрани от поста през октомври заради претенциите за независимост на областта. Въпреки хаотичната ситуация той заяви, че „няма друг възможен кандидат“ или „друга възможна аритметична комбинация“ в регионалния парламент.