Безработицата в областта достигна най-ниското равнище от девет години

В Добрич регистрираното равнище на безработицата през отминалата година е 4.3 на сто

Безработицата в Добричка област през 2017-а достигна 7.1 на сто - най-ниското равнище през последните девет години, съобщи на пресконференция днес директорът на бюрото по труда  Васил Сивков.

За последно безработицата в региона е била по-ниска през 2008-а - 7 на сто.
В град Добрич регистрираното равнище на безработицата през отминалата година е 4.3 на сто като бележи спад с 0.8 процентни пункта на годишна база.
За последната година в Добричка област са постъпили на работа 8063 безработни. Сред тях най-голям е делът на хората без професионална квалификация - 40 на сто, следвани от лицата с работническа професия - 35.2 на сто, и със специалност - 24.8 на сто, според обобщените данни за годината. На работа са устроени 1378 младежи до 29-годишна възраст.
Близо 73 на сто от заявените 8364 свободни работни места през 2017-а са обявени от работодатели от частния сектор. Най-голямо търсене на работна ръка е регистрирано в хотелиерството и ресторантьорството и преработващата промишленост.

Работници и специалисти са търсени и в търговията, селското стопанство, строителството, държавното управление и други сектори.