ООН и НАТО обединяват усилията си срещу сексуалното насилие

Свят

31-01-2018, 14:53

Снимка:

twitter.com

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАТО удължи мандата на Йенс Столтенберг до 2020 г.

Гласът на Анджелина в борбата срещу сексуалното насилие и за правата на жените се чува силно

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и специалният пратеник на комисаря по човешките права на ООН Анджелина Джоли представиха днес инициативата си за общи усилия в борбата с насилието срещу жените, предава БНТ.

"Гласът на Анджелина в борбата срещу сексуалното насилие и за правата на жените се чува силно", заяви Столтенберг.

"НАТО е военен съюз, който осигурява защита от военни заплахи, но сме и политически съюз в защита на основните ценности. Имаме отговорност да водим в защитата на правата на жените. От опит знаем, че повишаването на техните права в отбраната е не само необходимо, но и разумно", посочи генералният секретар.

"Насилието над жени и деца, особено сексуалното, се разраства по света и се използва като военно средство за постигането на военни цели, страдат също момчета и мъже", отбеляза Джоли.

"НАТО следва да поведе в тяхната защита, за да пресечем безнаказаността. Не е въпрос само да предпазим, а да оценим жените. Не може да има траен мир без равностойно участие на жените в обществото и това не може да се постигне в условията на ширеща се безнаказаност на престъпленията срещу жените и момичетата", добави тя.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"