Осиновителите на деца до 5-годишна възраст ще получат година отпуск

Политика

31-01-2018, 16:02

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВАС проверява спазват ли се правата на децата при осиновяване

Целта на промените е да гарантиран равни права на осиновителите

Хората, осиновили дете до 5-годишна възраст, ще имат право на 365 дни отпуск. Това се предвижда от промените в Кодекса на труда, одобрени днес от правителството. Предстои промените да бъдат предложени за приемане от НС.

Отпускът ще може да бъде използван от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Целта на промените е да гарантиран равни права на осиновителите, за да бъде осигурена необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и повишаване на мотивацията за осиновяване.

Промените в Кодекса на труда водят и до изменения в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск. Размерът му ще е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск. Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право.

В случай, че отпускът е изтекъл и детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето.

По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението, което се изплаща, ако се ползва отпускът.

Заради необходимостта от регламентация се предвижда промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1 юли 2018 г.