С. Гърневски: България е запаметила много трагични дати, но най-престъпната е 1 февруари 1945г.

Политика

01-02-2018, 10:39

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ напомни в парламента за „Народния съд“

Грях е, когато си разбрал истината за престъпленията на комунизма и въпреки всичко си му останал верен

„В своята многострадална история България е запаметила много трагични дати, но безспорно една от най-безродните, най-престъпните, превърнала се в символ на ненавист и садизъм, е датата 1 февруари 1945 година.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски, който прочете декларация от името на групата по повод 1 февруари – обявен за Ден на памет за жертвите на комунизма.

„На този ден преди 73 години се провежда така нареченият „Народен съд“, организиран от комунистическата партия, закрепена на власт от щиковете на червената армия – окупаторка. Този съд, създаден с Наредба – Закон от О.Ф. на 06 октомври 1944 г., е абсолютно незаконен, защото е в пълен разрез с действащата тогава Търновска конституция”, посочи Спас Гърневски. По думите му някои от убийствата преди 1 февруари са узаконени по формулировката „неприсъствено съдени“. „Целта на „неприсъствените присъди“ е цялото движимо и недвижимо имущество на осъдените да бъде конфискувано. В много от домовете на жертвите безцеремонно се настаняват новите управници. Избитите преди 1 февруари, веднага след 9 септември без съд и присъда хиляди българи са обявени за безследно изчезнали”, заяви още Гърневски.

Той се обърна към членовете на „БСП за България” с думите: „Господа другари, не е грях, че някой се е заблуждавал и вярвал в абстракцията на комунизма или са го принуждавали да бъде партиен член. Грях е, когато си разбрал истината за престъпленията на комунизма и въпреки всичко си му останал верен заради парите и властта”.