Община Добричка ще осигури близо 5 000 000 лева собствени приходи

Без да увеличава данъците

Община Добричка ще осигури близо 5 000 000 лева собствени приходи за тазгодишния бюджет без да увеличава данъците върху недвижимите имоти, превозните средства, при придобиване на имущество и други, реши общинският съвет на свое заседание днес. Единствено таксата "битови отпадъци" нараства от 4.4 на 5 и 5.4 промила за жилищните имоти на граждани и на 6.4 промила за имоти на юридически лица, съобщава БТА.
Общинският съвет определи годишната финансова рамка да надхвърли 19 373 000 лева. Финансовият ресурс е с близо 1 970 000 лева по-голям спрямо първоначалния план за миналата година. Най-много средства през 2018-а ще бъдат похарчени в образованието - 6 720 000 лева, като общината ще финансира със свои средства маломерни и слети паралелки в училищата, както и ремонтни работи.
Програмата за капиталови разходи ще надхвърли 2 656 000 лева като се предвиждат ремонти на обществени сгради, на уличната мрежа в селата, обезопасяване на язовири и други.
Новият бюджет ще гарантира стабилността на общината, каза кметът Тошко Петков и посочи,че приоритет е изграждането на по-добра инфраструктура, която дава и повече възможности за развитието на социалните дейности и услуги, на бизнеса и други.Кметът отбеляза най-голямото културно събитие в общината през тази година - 50-ото издание на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", което ще получи по-добро финансиране.