60 000 постройки на маите открити в Гватемала

Свят

02-02-2018, 10:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Находките, сред които фигурират пирамиди, храмове и пътища, са били направени с помощта на лазерни радари

Около 60 000 различни постройки на цивилизацията на маите, скрити в джунглата, бяха открити от археолозите в северната част на Гватемала в департамента Петен, съобщи агенция Ройтерс, цитира БНТ.

Находките, сред които фигурират пирамиди, храмове и пътища, са били направени с помощта на лазерни радари. По думите на археолозите става дума за десетки градове с големи площади и пирамиди, чието построяване е изисквало многогодишен труд.

Открити са били тераси и места за отглеждане на селскостопанска продукция с напоителни канали, резервоари, укрепени градове и широки пътища. И до ден днешен тези градежи на маите впечатляват със своите мащаби, отбеляза Франсиско Естрада-Бели, един от авторите на проучването. Според преценки на специалистите на изследваната територия са живели около 10 милиона души.

Цивилизацията на маите достига разцвета си в периода 300-900 година сл. Хр., а в момента на откриването на Америка започва нейният упадък. Градове и селища на маите са открити на териториите на днешните държави Белиз, Хондурас, Гватемала, Мексико и Салвадор.