В. Симеонов: Няма проблем, който една държава не може да реши

Препоръчвам на прокуратурата със същия хъс да се противопостави на организираната престъпност

Бих препоръчал на прокуратурата и на правосъдната система със същия хъс и енергия, с които започват да правят разследване на едни такива институции, които няма къде да избягат, нито могат да се противопоставят, по същия начин да се насочат и към организираната престъпност и по-мащабните злоупотреби, за които съм сезира в областта на енергетиката, например. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по „България он ер“ във връзка с акцията срещу кмета на Септември.

На въпрос дали страната може да се справи с корупцията Симеонов отговори: „Няма проблем, който една държава не може да реши, стига да поиска да го направи. Държавата е най-голямата сила на съответната територия, държавната власт има всички механизми. Трябва да има желание, трябва да има смелост да го направи и може да го направи.

Вицепремиерът коментира и темата за втори лифт в Банско, като отбеляза, че от него концесионерът няма да има пряка финансова полза. „Хората, които отиват в Банско, ще бъдат същите, но няма да чакат 3 часа като говеда на тълпи на опашките, а ще чакат 1 час. Всички останали аргументи са лъжа. Всъщност ние сме свидетели на „Митинга на лъжата“- шествието на лъжата в центъра на София всеки четвъртък. Жалко за хората, които се подлъгват и не търсят сериозната аргументация, а просто вярват на едни опънати плакати“, коментира Валери Симеонов.

Във връзка с протестите за спасяването на двете лъвчета Масуд и Терез вицепремирът заяви, че явно общественият живот напоследък много е олекнал, след като се занимаваме с такива теми и добави, че според него не е работа на премира да се занимава с това. „Той, като гледам, навсякъде е готов да откликне. Може би такъв му е манталитетът. За мен е унизително да се занимаваме с такива глупотевини от сутрин до вечер“, заяви Валери Симеонов. „Този голям човек има голямо, добро сърце, което иска да откликне на всеки, според мен. Такъв му е темпераментът“, добави той.

Симеонов заяви, че идеята за референдум за Истанбулската конвенция не е обсъждана от „Обединени патриоти“. „Малко истеряса ВМРО, за да събира още малко медийни дивиденти. Това правят колегите. Нито е обсъждано от „Обединени патриоти“, нито пък аз някога ще се съглася, както и моите отговорни съпартийци от НФСБ, да искаме референдум – да издухаме още 30-40 млн. лв. държавни пари за поредната глупотевина. Хайде стига вече“, заяви той.

„ГЕРБ са в една много тежка ситуация, при която те са голямата управляваща партия, която има отговорности по време на председателството към своите европейски партньори“, каза още Симеонов. По думите му имаме полза от ЕС, но не всичко, което идва от там е добро и не всичко съвпада с нашата ценностна система. Въпросът ще се реши в парламентът, добави вицепремиерът.