В. Горанов: Превърнахме се в автогробницата на Европа

Политика

02-02-2018, 17:19

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК изисква незабавни мерки за по-чист въздух

Нужен е баланс в мерките за опазване на околната среда и в данъчната политика към старите коли

Притежаването на лека кола в България е изключително евтино и лесно. Ние се превърнахме в гробницата на Европа за стари коли. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Горанов изтъкна, че е нужна дискусия за цялостната политика на държавата за притежаването на леки автомобили, за състоянието на пътищата и върху контрола на правоуправлението на шофьорите.

Балансът между данъчна политика и екологични мерки е труден и трябва да го търсим заедно, защото хората у нас са сравнително бедни, посочи министърът. Той добави, че в следващите няколко месеца е нужна дискусия за промяна в Закона за местните данъци и такси по концепцията за облагане на движимите и недвижими имущества, защото тя се нуждае от усъвършенстване.

Нужен е баланс в мерките за опазване на околната среда и в данъчната политика към старите и замърсяващи природата автомобили, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на народния представител Георги Гьоков относно данъчни стимули за използване на нови, по-малко замърсяващи околната среда автомобили.

Министърът изтъкна, че и сега има данъчни облекчения за моторните превозни средства, отговарящи на европейски стандарти за опазване на околната среда в рамките на 20 до 60 процента от размера на данъка, а електроавтомобилите са изцяло освободени от данък.