Светият синод избра Видински митрополит

Общество

04-02-2018, 15:41

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Даниил поема Видинската епархия след дълги избори, които на няколко пъти бяха оспорвани от част от миряните

Новият видински митрополит е епископ Даниил, обяви след канонически избор в сградата на Светия синод патриарх Неофит, цитиран от БТА. В гласуването са участвали 12 митрополити, като за епископ Даниил са гласували 11 митрополити, а за другия кандидат епископ Герасим – двама. Единият гласувал за Герасим е патриарх Неофит, а другият – Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Даниил поема Видинската епархия след дълги избори, които на няколко пъти бяха оспорвани от част от миряните. Светият Синод обаче реши, че вотът е бил законен.

„Разбираемо е да има пристрастия при избора на митрополит, но той беше проведен канонично и по божията воля.“ Това каза новоизбраният Видински митрополит Даниил във връзка с възникналото напрежение около провеждането на избора, цитиран от агенция „Фокус“. „Изборът е проведен канонично, по един установен ред и той е по Божията вола и божието благословение. А всеки един християнин цени това. Може да има различни чувства, но приемаме Божията воля и ще вървим напред. Вярвайте в Бога, с Бога всички можем да направим“, каза още той и посочи, че за вярващия човек всичко е възможно.

Във връзка с това, че 7 години е бил епископ в Америка той посочи, че в днешно време разстоянията се преодоляват много по-лесно, отколкото това е ставало преди десетилетия. „Близостта с родината, приятелите и семейството винаги я е имало при мен и никога не съм се чувствал чужд, за да трябва да има преход. А и нашите сънародници там са същите хора, като тези тук“, коментира епископ Даниил и посочи, че първото, което ще направи, е да се запознае с хората и с обстановката във Видинската епархия.