Реализиран проект нареди младите пловдивски ротарианци втори в света

Животът

05-02-2018, 10:39

Снимка:

Интеракт клуб „Пловдив“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В тази международна надпревара участваха интерактори на възраст до 18 години от 28 страни

Младите ротарианци от Интеракт клуб „Пловдив“ получиха писмо лично от президента на световната ротарианска организация Ротари интернешънъл Ian H.S. Riseley за своето второ място в състезанието на проекти и идеи „Хора в действие“.  

В тази международна надпревара участваха интерактори на възраст до 18 години от 28 страни, които представиха 140 видеоклипа за своите осъществени проекти в полза на обществото. „Амбицирахме се да покажем какво правят младите хора в България, осъществявайки ротариански идеи за доброжелателство и мир в света.  Ние сами направихме видеоклип  през есента на 2017 година. Участвахме всички 25 членове от клуба, като всеки даде идеи за него. Снимките продължиха два дни в Пловдив на Бунарджика.  В нашия клип ние показахме пътя на един интерактор в ротарианското движение и конкретно в нашия клуб. Показахме как минава годината в клуба, какво правим в полза на обществото, за да бъдем част от семейството на Ротари. С изкачването на Бунарджика правим творческо сравнение с това как младият човек се изкачва в живота. На всяко ниво от изкачването ние показваме какво сме направили, какво сме постигнали и защо искаме да бъдем истински интерактори: хора в действие.“ - каза Мариела Попова, президент на Интеракт – Пловдив. 

Най-големият осъществен проект на младите пловдивски ротарианци се нарича „Последна дестинация“ . Той вече има осемгодишна история и е състезание между младежи в Пловдив. Организаторите дават  задача на отборите да обиколят определени места, свързани с историята на града, за да научат всички повече за Пловдив. „Включили сме забавни предизвикателства, които отборите трябва да преодолеят. Така освен полезно за познанието, състезанието е интересно и за нашите връстници.“ - коментира Мариела Попова.  Интеракт клуб „Пловдив“ има осъществени спортни проекти. През последните 4 години той организира волейболни турнири, а през 2018 година за първи път ще направят и футболен турнир. „Освен това имаме благотворителни проекти за помощ на хора в нужда. Имаме и проект в полза на обществото. Правим замяна на ябълка срещу цигара, за да откажем младите хора от навика да пушат.“ - заключи Мариела Попова.           

Проектите и видео представянето им бяха оценявани от жури на комисия в световната  организация  Ротари интернешънъл, в която членуват 1 200 000 души от 200 страни. Освен това клиповете бяха качени онлайн и оценки можеше да даде и публиката. Това беше наградата на публиката.  Пловдивският Интеракт клуб зае втора позиция в официалното състезание. Част от наградата е, че българският клип бе качен на официалната страница на Интеракт във Фейсбук и е видян от стотици хиляди хора по света.

Според президента на Интеракт клуб „Пловдив“ отличното представяне в международното състезание на проекти и идеи чрез видеоклипове ще привлече нови членове в клуба. „Нашите връстници ползват много информация от социалните мрежи. И когато покажем нещо добро, тогава и други ще поискат да бъдем заедно. Когато ние видяхме клипа на победителите и това, което те са направили, самите ние с вдъхновихме за много по-мащабни проекти.“ - заяви Мариела Попова.