Как да се хранят здравословно децата

Арт и Стил

05-02-2018, 11:38

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Редовното хранене помага срещу деменцията

Е-тата в храните променят генетичния материал в клетките

В днешно време храната е безопасна, но доколко е полезна и може ли да се подобри състава на храните, които консумират нашите деца всеки ден.

Утре страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз ще бъде домакин на голям форум със сериозно международно участие на водещи специалисти, включително представители на СЗО по темата детско хранене, предава Нова телевизия.

Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че броят на училищата, в които се продават чипс, пуканки и снаксове намалява много през 2013 г. спрямо 2008 г., но после пак има ръст.

При захарните издалия шоколада и бонбоните има плавен спад на предлагането в училищните бюфети от 2008 г. до 2016 г.

Подобно е положението с плодовите сокове с добавена захар.

Все повече училища предлагат плодов сок без добавена захар – през 2016 г. се продава в близо 50% от училищата.

В предлагането на пресни плодове също има положителна тенденция – близо 90%.

Има нормативни уредби какви храни могат да се продават на територията на училищата. Забранени продукти обаче все още се предлагат в бюфетите.

"Важна е ролята на контролните органи, но всичко започва в семейството", коментира д-р Нелия Микушинска, началник на отдел „Опазване на общественото здраве”.

Според Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите храненето трябва да се разглежда спрямо физическата активност. "Каквото и да яде детето, ако лежи по цял ден пред компютъра и не се движи и не спортува, няма да е здраво", смята Вътев.

"Производителите произвеждат това, което хората търсят, влагат се само разрешени съставки", каза още представителят на месопреработвателите.

Ново изследване показва, че Е-тата в храните променят генетичния материал в клетките.

"Е-тата могат да увреждат ДНК", обяви проф. Георги Милошев от Лабораторията по молекулярна генетика. "Все още не са правени изследвания до какви здравословни проблеми води това", уточни той.

По думите на проф. Милошев са нужни и още изследвания, за да се установи кои точно Е-та увреждат клетките.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен