Работодателите поискаха оставката на Теменужка Петкова

Политика

05-02-2018, 16:35

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Теменужка Петкова: Държавата няма как да се намеси на свободния пазар на ток

Поводът е, че министърът е заявила, че държавата не може да влияе на цената на тока на енергийната борса

Три от четирите национално представителни организации на работодателите настояват министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка заради поскъпването на електроенергията на пазара на едро. Поводът е, че в телевизионно интервю министърът е заявила, че държавата не може да влияе на цената на тока на енергийната борса.

„На 2 февруари 2018 г., министърът на енергетиката Теменужка Петкова си позволи в ефира на Българската национална телевизия да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм. В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за „свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата“ се посочва в искането на работодателските организации.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представляващи над 80% от българският бизнес, категорично не приемат подобно нагло поведение от страна на представител на изпълнителната власт.

Заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор „Енергетика“ и, най-вече, заради изоставените реформи, настояваме за оставката на Теменужка Петкова, категорични са те.