Е. Захариева: ЕС трябва да даде ясен сигнал на Западните Балкани, че е готов да ги приеме

Някои страни не са положили много усилия по отношение на реформите

Трябва да отправим ясен политически сигнал към страните от Западните Балкани, че вратите на Европейския съюз са отворени за тях. Това заяви българският министър на външните работи и вицепремиер за съдебната реформа Екатерина Захариева в интервю за германския вестник Die Welt.

ЕС има жизненоважен интерес от стабилността на Балканите, коментира още Захариева. Изданието припомня и че европейската интеграция на Западните Балкани е сред водещите приоритети на ротационното председателство на Съвета на ЕС, което България пое в началото на 2018 г.

Време е да действаме. Страните от Западните Балкани получиха обещание за присъединяване преди 15 години в Солун. Оттогава насам се е случило твърде малко, обясни министърът на външните работи на България.

Причините за ситуацията донякъде се коренят и в самите държави от региона, пише Die Welt. По думите на Захариева някои страни не са положили много усилия по отношение на реформите. "От друга страна, ЕС също беше много зает със себе си в продължение на много години. Имаше финансови, дългови и мигрантска кризи. Към това следва да се добавят и ужасяващите терористични атаки", посочи Захариева.

Според нея много хора в региона имат чувството, че чакат твърде дълго и вече не виждат никакви перспективи за присъединяване. „Трябва да променим тази гледна точка. Трябва да дадем ясен политически сигнал на страните от Западните Балкани, че нашите врати са отворени за тях“, категорична е Захариева.

Без перспективата на ЕС и икономическия възход много млади хора ще напуснат страната си или ще бъдат застрашени от радикализация. ЕС има жизненоважен интерес да гарантира, че регионите в непосредствена близост до него са стабилни и сигурни“, категорична бе Захариева.