Балет „Арабеск” на сцената на операта

Стара Загора Лайф

06-02-2018, 10:32

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Операта представя „Мадам Бътерфлай“ от Пучини

Операта поставя „Трубадур“ довечера

Със спектакъла "Сидхарта"

Балет „Арабеск“ ще  представи на сцената на Държавна опера Стара Загора тази вечер, от 19.00 часа спектакълът на Мила Искренова „Сидхарта”. Още по-специално прави събитието връзката на Мила Искренова със Старозагорската опера. Нейният дядо Борис Фетфаджиев и нейната баба, Христина Фетфаджиева, родителите на майка ѝ, са от основателите на Операта в Стара Загора -  първата извънстолична опера в България.
И двамата са били учители, но любовта им към музиката ги е отвела в попрището на  оперното изкуство. Дядото на Мила Искренова е свирел на виолончело и е бил диригент в операта, както и на църковни хорове. Баба ѝ е била певица.
Разказвала е на своята внучка как от пердетата си е направила първите оперни костюми и си боядисала обувките със златен варак, за да излезе на сцената. И двамата са били изключителни ентусиасти, организирали са  домашни концерти  със своите приятели. На тях талантливата хореографка дължи основно любовта си към музиката и операта.
В програмата на 50-ия юбилеен сезон на Балет „Арабеск“, която е замислена като своеобразен обзор на тенденциите, посоките и хореографите, които са определящи за развитието на трупата през годините, важно място заема направлението танцов-театър. Като негов ярък представител, анализатор и творец е хореографът Мила Искренова.
 Затова месец февруари, в годината на юбилея на Балет „Арабеск“, е посветен на творчеството на хореографа на Балет „Арабеск“ – Мила Искренова. „Мила Искренова е естет с тънко чувство и моралист с остра присъда. Нейната фина човешка същност и хореографско въображение успяват да единият несъвместими наглед неща. …Мила прозира идеи. Мила скулптира съдържания. Мила вае.“  - думи на Йосиф Герджиков, които  характеризират Мила Искренова като автор на нейния последен спектакъл „Сидхарта“.