Българските студенти замениха специалността Икономика с точни науки в Шотландия

Животът

06-02-2018, 11:46

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Българските кандидати, които имат шанс да бъдат успешно приети в тях, трябва да постигант среден успех от гимназията минимум 5,80

Българските кандидат-студенти избират специалности в сферата на точните науки, кандидатствайки за Шотландия. Специалностите, към които се стремят тази година са: компютърни науки, архитектура, биология, математика, статистика, специалности, свързани с опазването на околната среда и други, съобщават от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА. Преди години, повечето наши кандидати за Шотландия са предпочитали да учат Икономика, но сега този интерес определено е заместен от стремежа към точните науки.

Въпреки ситуацията с Брекзит, българските кандидат-студенти продължават да избират Великобритания като предпочитана учебна дестинация. Дори си поставят цели да кандидатстват в университети, характеризиращи се с труден прием, с какъвто се отличават престижните учебни заведения в Шотландия. Българските кандидати, които имат шанс да бъдат успешно приети в тях, трябва да постигант среден успех от гимназията минимум 5,80, а за някои университети дори 5,90 или 6,00. Сред изискванията на част от учебните заведения в Шотландия се включва и явяване на трета матура, отлични резултати от матурите; взимат се предвид и различните допълнителни извънкласни дейности на кандидата. За разлика от преди 6-7 години, сега в тези университети има определена квота – фиксиран брой свободни места, за които студентите от Европейския съюз се конкурират помежду си. 

Сред най-желаните шотландски университети от младите българи се нареждат: University of Edinburgh, University of St Andrews – най-старият университет в Шотландия, University of Glasgow, University of Aberdeen, както и по-новите университети - University of Strathclyde, Robert Gordon University, Edinburgh Napier University, Heriot-Watt University. Подробна информация за програмите и приема в тези университети, както и за други в Европа, ще бъде представена на  изложение„Европейско образование“ на 10.03.2018 г. в х-л Хилтън, София.

Фактът, че шотландското правителство потвърди, че европейските граждани ще могат да се обучават безплатно в шотландските университети и за учебната 2019/2020г. , буди надежди че правителствата в Англия, Уелс и Северна Ирландия скоро ще вземат решение за продължаване на финансирането за гражданите  на ЕС чрез студентски заеми, дори и след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз. За британските университети е изключително важно споразумението за Брекзит, което правителството на Тереза Мей ще подпише, да не възпрепятства привличането на интелектуален потенциал от Европа - както студенти, така и преподаватели и изследователи, и да гарантира достъпа до европейски средства за съвместни научни проекти. В момента университетите в Англия, Уелс и Северна Ирландия оказват силен натиск върху своите правителства, за да може да се продължи финансирането, както на програмите за мобилност на студенти и преподаватели, така и на изследователските дейности.