Н. Ангелкова и израелският й колега обсъдиха съвместни действия

208 141 израелски туристи са посетили България през 2017 г.

Ще бъде създадена съвместна работна група между България и Израел. Целта й ще е да насърчи развитието на туризма и да увеличи пътуващите между двете държави. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с Ярив Левин, министър на туризма на Държавата Израел. Двамата разговаряха в рамките на туристическото изложение IMTM в Тел Авив, предаде пресслужбата на Министерството на туризма.

208 141 израелски туристи са посетили България през 2017 г. Отчитаме близо 14% ръст спрямо предходната година, каза министър Ангелкова. Израел е важен и перспективен партньор на България. Министър Ангелкова представи пред израелския министър на туризма положителните данни за развитието на отрасъла в България. Над 8,8 млн. са чуждестранните туристически посещения за цялата 2017 г. Ръстът, който се отчита, е 7,6% в сравнение с предходната година. Общо над 630 700 повече чуждестранни посетители са дошли в България миналата година, уточни министърът.

Друга тема на разговор бе реализирането на потенциала на страната като туристическа дестинация за четири сезона. СПА, уелнес и балнеотуризмът са водещи за развитието на българския здравен и медицински туризъм, който е приоритетен за Министерството, заяви министър Ангелкова.

Тя покани израелския си колега на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“. Форумът е планиран през ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организацията по туризъм.

Пред г-н Левин министърът представи приоритетите ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя обясни, че за туризма това е от изключително значение, защото страната ще е във фокуса на европейското внимание. Ще покажем, че България е предпочитана туристическа дестинация, предлагаща качествен и разнообразен продукт. Целта ни е максимално да представим пред гостите страната си и ще използваме всички възможни направления – София, Варна, Бургас и др., допълни Ангелкова.

Ярив Левин оцени положително работата на Министерството на туризма в рамките на председателството. Той изказа благодарност за добрите взаимоотношения между двете държави и заяви готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализиране на бъдещи инициативи. Министър Левин допълни, че увеличаването на полетите за и от България би дало тласък за туризма и в двете държави.

IMTM е най-голямото и най-старото туристическо изложение в Източносредиземноморския район, което тази година се провежда за 21-ви път. В рамките на събитието участват 384 изложители от 46 държави.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен