Ева Майдел: Онлайн пазаруването става по-достъпно в целия ЕС

В момента има случаи, в които продажбата може да ви бъде отказана

„Повече от половината уебсайтове блокират потребителите на основата на националност или местожителство. Новият Регламент преустановява това и създава условия за един по-справедлив пазар в интернет. Българските потребители ще могат да пазаруват онлайн в целия ЕС по-достъпно”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел непосредствено след гласуването на Регламента за забрана на необосновано блокиране на потребители при пазаруване онлайн (геоблокиране), предаде пресслужбата на ГЕРБ.

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) разясни и конкретните случай, в които геоблокирането е необосновано: „Новите правила определят три ситуации, при които са изключени каквито и да причини за различно третиране на клиенти от различни държави-членки на ЕС, а именно: продажбата на стоки без физическа доставка, където потребителят сам организира доставката; продажбата на услуги, предоставяни по електронен път, например интернет хостинг и продажба на услуги с конкретна локация, например, от България купувате билети за музей в Италия.

“Новият регламент ще направи така, че потребителите ще могат да ползват свободно разплащателните си карти без значение от коя държава са издадени. „В момента има случаи, в които продажбата може да ви бъде отказана, защото въпросният френски онлайн магазин, работи единствено с френски карти, например.“, пояснява още Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Регламентът за забраната на блокирането на географски принцип бе сред приоритетните досиета в Европарламента през 2017-а. Законодателите постигнаха съгласие в рамките на 18 месеца. „Това е поредната бариера, която премахнахме пред единния цифров пазар. Освен че вече можем да пътуваме без роуминг, до края на годината ще можем да ползваме абонаментите си за телевизия и филми (бел.ред. Регламент за преносимост), където и да се намираме в ЕС и ще се наслаждаваме и на по-добро третиране при онлайн пазаруването (бел.ред. Регламент геоблокиране).”, добави българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП.