Близо 280 деца останаха в семействата си благодарение на фондация „За Нашите Деца“

Животът

06-02-2018, 16:26

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През изминалата година в безплатните обучения се включиха над 160 родители

Близо 280 деца останаха в семействата си през 2017 г. благодарение на навременната намеса и подкрепа на екипа на фондация „За Нашите Деца“ в гр. Пловдив. Общо 51 са случаите, по които работихме през изминалата година по програма „Предотвратяване на раздялата на новородени от техните семействата”. Спасихме от изоставяне 43 новородените бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните заведения, навременната намеса и подкрепата, която оказахме на родителите. Днес те се радват на семеен уют и топлина. Горди сме, че останалите 8 деца не постъпиха в институция, а заживяха щастливо в любящо приемно семейство.
Центъра ни за обществена подкрепа „За деца и родители“ си сътрудничи с 3 от най-големите родилни отделения в Пловдив – УМБАЛ „Пловдив“, МБАЛ „Св. Мина“, АГ болница „Селена“, от чиито екипи получаваме сигнали за риск от изоставяне на бебе. Нашите експерти реагират до 4 часа от постъпването на сигнала, на място в болницата се срещаме с родителите, разговаряме с тях за мотивацията и причините, които са ги накарали да стигнат до това крайно решение, срещаме се и с други членове на семейството. Експерти и родители заедно установяват проблема и отново заедно търсят решение. Консултират и подкрепят родителите, за които има риск да се разделят със своето дете, оказват им социална, психологическа и материална помощ. Подкрепата продължава от 6 месеца до една година или докато семейството не бъде готово да се грижи самостоятелно за своето дете.
В Пловдив работим активно и по програма „Предотвратяване на раздялата – семейна подкрепа за сигурна грижа“, насочена към семейства в риск да изоставят детето си. Обхождаме рисковите квартали и семейства, за да установим своевременно проблемите, разговаряме с настоящи и бъдещи родители, даваме насоки и съвети, и помощ, там където е необходимо. По този начин успяваме да достигнем до повече деца и семейства в нужда и да ги подкрепим, за да останат заедно.

През изминалата 2017 г. по тази програма работихме с 235 семейства, които срещат различни предизвикателства в грижата за децата си – живеещи в трайна бедност, родители на деца с увреждания, многодетни семейства и др. Нито едно семейство не се раздели с детето си.
Организираните от центъра ни за обществена подкрепа в Пловдив курсове за родителски умения се радват на все по-голям интерес от страна на настоящи и бъдещи майки и татковци. През изминалата година в безплатните обучения се включиха над 160 родители.
Близо 290 деца, родители и здравни специалисти бяха подкрепени благодарение на нашия проект „Грижа в ранна детска възраст“ в УМБАЛ „Пловдив“, където специално сформиран мултидисциплинарен екип от психолог, специалист „Ранна детска интервенция“, специалист „Ранно детско развитие“ и рехабилитатор предостави консултации и обучения по международно утвърдена методика.
Броят на децата, семействата и здравните специалисти, които фондация „За Нашите Деца“ подкрепи и обучи през изминалата година в гр. Пловдив, надхвърля 700.