Даан Ван Хаарлем: В Холандия нямаме волейболно дерби като Левски - ЦСКА

На 13 февруари ще бъде второто издание на голямото дерби

На 13 февруари ще бъде второто издание на голямото дерби между „Левски София” и ЦСКА. Сблъсъкът е от 18,30 ч в зала „Универсиада”, а за двама от състезателите на мъжкия ни отбор то ще бъде по-особено,съобщава БФ Волейбол. Чужденците Даан Ван Хаарлем и Евгений Баннов досега не са участвали в подобни срещи. Решихме да научим от тях какво знаят за вечното дерби и дали в Холандия и Русия имат подобни съперничества на спортния терен. Ето и какво сподели за сайта на клуба и официалната страница във фейсбук разпределителят Ван Хаарлем:

- Даан, предстои ти първото участие в най-голямото дерби на българския спорт между „Левски София” и ЦСКА. Какво знаеш за това съперничество?
- Зная, че всички срещи между тези два клуба са изключително важни, независимо за какъв спорт става дума. „Левски” и ЦСКА са грандовете на България и имат много привърженици. Така че е нормално всички фенове да искат много силно техният отбор да спечели. Осъзнавам важността на предстоящия мач, който освен всичко е от голямо значение и за класирането преди плейофите.

 
- ЦСКА е на второ място в класирането, имаш ли някакви впечатления от този съперник?
- Гледах ги на живо в мача им срещу „Нефтохимик”, който загубиха с 2:3 у дома. Разбрах, че имат проблеми с контузени състезатели и се налага да играят с прекроен състав, но това е част от спорта. ЦСКА има добър отбор, ще бъде наистина интересно като се срещнем. Задачата пред нас е да се подготвим за мача и мисля, че имаме своите шансове да вземем три точки от тази среща.

- „Левски” и ЦСКА са най-големите съперници в българския спорт, но в Холандия не е така. Там има различни дербита във всеки спорт. Разкажи ни нещо повече за това.
- В Холандия също имаме различни отбори от един град, но най-големите съперници обикновено са от друг град, който обаче се намира сравнително близо на картата. При нас е така във всеки спорт. Във футбола обаче съперничествата са много по-отчетливи, отколкото във волейбола, и действително нямаме еквивалент на вашите спортни грандове „Левски” и ЦСКА. Волейболните ни клубове не са свързани по никакъв начин с другите спортове, което означава, че навсякъде има различен тим съперничество.

 
- Досега участвал ли си в подобно на „Левски” – ЦСКА дерби?
- Да, в Холандия и Белгия. Кариерата ми започна от „Дутинхем” в Холандия, който има съперник от съседен град. Също в Белгия съм участвал в подобни мачове, но не мисля, че нещо от това може да се сравнява с „Левски” – ЦСКА. Наистина имаше много фенове и емоции, което винаги е хубаво и за състезателите.

- В България си вече повече от месец. Харесва ли ти тук и адаптира ли се лесно към отбора?
- Определено ми харесва тук за момента. Тренираме много и подобряваме представянето си, а целта е да бъдем максимално напред преди плейофите. Чувствам се добре в клуба, съотборниците ми помагат много с езика и живота в хубавия град София.