Д. Добрев: Ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала

На срещата с премиера, която по мнението на всички е била много ползотворна, са уточнени три неща

"Промените в търговията с електроенергия няма да се отразят на регулирания пазар и на битовите потребители", увери в ефира на БНТ педседателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. "Мерките за либерализиране на пазара на ток налагат промени в съществуващия закон за енергетиката", обясни Добрев.

"В момента 55 на сто от търговията се прави на свободния пазар. На него вече ще търгуват и централите, чието производство досега се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които произвеждат над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, с изключение на т.нар. „Американски“. Там се водят преговори с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и собствениците, като амбицията е до 2-3 месеца да има реален напредък", каза Добрев.

"На срещата с премиера, която по мнението на всички е била много ползотворна, са уточнени три неща - мерки, които трябва да изпълни Парламентът, мерки, които трябва да изпълни кабинетът и мерки, които са отговорност на дружествата", заяви Делян Добрев. "По отношение с уравновесяването на свободния пазар проблемът дойде от последните месеци на миналата година", допълни той.

"Търговците на електроенергия бяха закупили на свободния пазар енергия за около 80 лева и бяха изпратили оферти към фирмите за същата тази енергия за 118 - 120 лв. Как се получава тази разлика, ще установи Комисията за защита на конкуренцията и ако има нарушения, тя ще предприеме необходимите санкции", обясни Добрев.

"Задължихме производителите на енергия над 5 мвт. ч. без преференциални цени да порадват енергията на Българската независима енергийна борса, като така се гарантира прозрачност и достъп до пазара на едро", допълни Добрев. След въвеждането на този законов текст, който функционира от 1 януари, ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала, като цените са паднали до около 70 лв., колкото е реалната пазарна цена.

"Почти всички мерки, за които се разбрахме, са предложени от Световната банка преди почти две години. Ние не правим нищо извънредно, не са просто хрумвания в кабинета на премиера, а са плод на дългогодишен анализ", каза той.

"Мерките се въвеждат чак сега преди протестите на работодателите, защото моделът на Световната банка е предполагал нов Закон за енергетиката", заяви Добрев. Сега обаче ще се въведат корекции в настоящия закон.

"Един нов закон за енергетиката иска много усилия и голям юридически капацитет. Имаме един юрист и един експерт в Комисията и те не могат да се справят с тази тежка задача. Намерихме начин в съществуващия закон да променим текстовете, като въведохме 90 процента от предложенията на Световната банка", каза депутатът.

Той увери, че предложенията не въвеждат регулиран пазар или повишаване на цената на тока. "С т.нар. „Американски централи“ протичат преговори, а договорите с тях не са съвместими с европейското право, за което са наясно и самите те", заяви Добрев. Той изрази надеждата в следващите месеци да се реши този въпрос.

"За цени на регулиран пазар никога не говоря, защото има независим регулатор, който определя тези цени. Но ако го цитирам от изказвания вчера, тези промени касаят свободния пазар, който в България в момента е 55%. По-малката част от електроенергията в България се продава на регулирания пазар. Процесът на либерализация по отношение на регулирания пазар намалява", коментира Делян Добрев.

Добрев заяви, че ситуацията в края на годината, когато цените на свободния пазар са били повишени за бизнеса, показва опит за манипулиране. "Заради това част от тях са се върнали в регулирания пазар, защото там се е оказало по-изгодно", допълни той.

"Следващите десет години не можем да говорим за дефицит на мощности, имаме дефицит от 30 процента на мощностите в момента", заяви Делян Добрев. "Миналата зима, която беше извънредно студена, е постигнат рекорд за консумиране на енергия от 8 000 мгвт/ч, но и тогава енергийната система е издържала", допълни Добрев.

"Мисля, че имаме достатъчно инсталирани мощности", каза още той.

"Правим проучване дали може да се изградят допълнителни ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй", заяви Делян Добрев. Това не предрешава решение, свързано с оборудването за АЕЦ „Белене“, за което няма решение.

"Трябва да има такова, защото въпросът не бива да се отлага в делото. Арбитражното дело завърши преди година и половина и България е собственик на оборудването. Платихме оборудването на цена без допълнителни разговори. Още тогава предолжих да се стартира процедура по приватизация на проекта", каза той.

"Има вного варианти пред проекта - продажба или смесено участие на държавата, заяви Добрев. Най-важното е държавната енергетика да не дава повече пари по проекта, допълни депутатът.