Община Пловдив стартира проект за „ПОДОБРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА“

Мисия Пловдив

07-02-2018, 09:49

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Основната цел на този проект е да допринесе за осигуряването на по-качествена социална инфраструктура в община Пловдив

Ремонтирана сграда в съответствие с изискванията за енергийна ефективност, с благоустроено и обзаведено прилежащото дворно място на Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие – гр. Пловдив и изграждане на център за временно настаняване на лица и семейства в УПИ V-общ., кв. 502 по плана на Първа градска част – юг, гр. Пловдив ще бъдат реализирани от Община Пловдив до октомври 2019г.
Това съобщи заместник-кметът Георги Титюков по време на пресконференция за представяне на проект „Подобряване на социалната инфраструктура в община Пловдив“ по Договор за БФП №BG16RFOP001-1.003-0003-C01 по Процедура „BG16RFOP001-1.003 – Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта е 2 120 718.42 лева, като от тази сума:
• 2 017 900.32 лева представлява Безвъзмездна финансова помощ;
• 102 818.10 лева представлява собствен принос.
Основната цел на този проект е да допринесе за осигуряването на по-качествена социална инфраструктура в община Пловдив. С това ще се създадат предпоставки за предоставяне на ефективни социални услуги в общността и последващо намаляване на съществуващите форми на социално изключване. Обновените и изградените обекти ще дадат повече и подобрени възможности (капацитет) за защита, социална сигурност, задоволяване на ежедневните потребности, консултиране и информиране на различни целеви групи.
Сградата на новия център за временно настаняване ще се намира на улица „Мортагон“. Тя ще бъде на 5 етажа със самостоятелни стаи, санитарни възли, перално помещение, голямо помещение на първия етаж. В благоустроеното дворно място ще има и беседка. Капацитетът е до 17 лица.
„В центъра за временно настаняване ще може да се стои 2 пъти по 3 месеца. С ползвателите на услугата ще работят социални работници и експерти от бюрото по труда относно тяхната преквалификация“, обясни заместник-кметът Георги Титщков.
В целите групи са включени жени, жертви на домашно насилие и техните деца; бездомни; деца на улицата; социално слаби лица и безработни; деца от социално слаби семейства; лица с физически увреждания и лица от ромски произход, попадащи в обхвата на предходните категории целеви групи.