М. Стоянова: Ще постигнем повече от 4% ръст на БВП

Сивата икономика не може да се измери лесно

Имаме сериозен ръст на приходите от данъка върху печалбата - 11%, което означава, че фирмите генерират повече печалба. Това е индикатор за развитието на икономиката. Имаме и ръст около 9% в данъка върху добавената стойност и сравнени с ръста на БВП - 3,9 - 4, означава, че тук говорим за допълнителна събираемост. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя прогнозира, че ще се постигне повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка.

Сивата икономика не може да се измери лесно и това е причината докладите, които излизат по темата се разминават драстично в оценката си.

"Много често по отношение на контрабанда, сива икономика и корупция изследванията са на база на анкети, на усещания на хората за едно или друго явление, което в никакъв случай не може да бъде измерител за нещата", обясни Стоянова.

"Не бива да отричаме, че има сива икономика - има сива икономика и борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци", каза тя.

"С конкретен процент за дял на сивата икономика обаче Стоянова не се ангажира. Но обясни, че тя най-много в секторите, в които се продават стоки директно на населението - в търговията, селското стопанство и земеделието. Контролът е единият фактор, който може да влияе на сивата икономика, но доказано това не е основният начин", коментира Стоянов. По думите й основният начин е развитието на обществото и икономиката.

"Колкото повече се развива икономика, колкото повече нарастват доходите на хората, колкото повече имаме ръст в различните сфери - толкова повече ще се изсветлява икономиката", заяви тя.

Менда Стоянова допълни, че бюджет 2017 е приключил на излишък, при планиран дефицит от 1,4%. "Това по думите й е резултат от два фактора, единият от които е повишените приходи. Приходите в бюджет 2017 са с около 350 милиона над планираното", обясни Стоянова, а по отношение на неизпълнените разходи каза, че главно са инвестиционни разходи - най-вече заради това, че през 2017 година не са стартирали много големи проекти.