Експерт: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава

Общество

09-02-2018, 09:09

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отменят грипната епидемия в някои региони

Много рядко грипната инфекция минава много тежко

След пика на грипа, в момента боледуват 120 хиляди души и поне 100 от тях са с тежка дихателна недостатъчност. Това заяви за Нова Телевизия професор Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести болести.

"Грипът още не е минал. След преболедуване трябва един месец да се внимава много. Ако след една инфекция дойде друга, тя преминава тежко", предупреди Кантарджиев.

Той обясни, че много рядко грипът повтаря, но за сметка на това рискът да ни повали друг вирус, или бактериална инфекция, е много сериозен. Точно тогава се развиват и пневмониите, които и тази година са сред най-честите усложнения от грипа.

В четвъртък 4-годишно дете почина от усложнения при бактериална инфекция, макар и настанено в болница. Лекарите във Враца не успяха да се преборят за живота на малкото момиченце. От местната болница отказаха информация, а по случая се води проверка. Очаква се окончателната причина за смъртта да стане ясна след аутопсията.

"Много рядко грипната инфекция минава много тежко. Когато състоянието се променя в рамките на часове, тогава има инфекция или на белите дробове, или на мозъка", допълни той.