Центърът за почасови услуги в Добричката община продължава да работи

С държавна подкрепа

Центърът за почасово предоставяне на социални услуги в Добричката община, изграден по европейски проект, ще продължи да действа с държавна подкрепа, съобщи кметът Тошко Петков на пресконференция. По думите му с осигурено финансиране от Социалния фонд при Министерството на труда и социалната политика центърът ще се грижи поне до края на годината за 75 деца и възрастни с увреждания или самотници над 65 години, които не могат да се обслужват сами.
През последната година и половина от социалните услуги на центъра са се възползвали 104-ма потребители, като изразходваният финансов ресурс по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" достига близо 500 000 лева, посочи кметът. Центърът е подкрепял хората с увреждания с медицински прегледи, манипулации, придружаване до болнични заведения, при поддържане на домакинството, пазаруване, дребни битови ремонти, административни услуги, при плащания и други.
За центъра е купен нов специализиран автомобил, който прави връзката с потребителите в 68 населени места в общината много гъвкава, каза ръководителят на проекта Даниела Тодорова. Специализираният транспорт дава голяма сигурност, добави Пенка Драганова, която се грижи като личен асистент за незрящия Тихомир.
"Само благодарение на центъра синът ми е жив и мога да му се радвам. Когато получи тромб в ръката и линейката се забави, автомобилът на центъра го откара за осем минути от село Смолница до болницата в Добрич", разказа майката на пострадалия Живко Желка Добрева, съобщава БТА.