XXIII Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг бяха открити

Българската група беше предвождана от знаменосеца Радослав Янков

XXIII Зимни олимпийски игри бяха официално открити в Пьонгчанг. На Олимпийския стадион в корейския зимен център се проведе тържествена церемония, която представи историята и съвремието на Южна Корея. Особен интерес предизвика присъствието на Ким Йо Чен – сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, която преди откриването имаше среща с президента на Южна Корея Муун Джае Ин.

Муун Джае Ин и президентът на МОК официално откриха зимната олимпиада и дадоха началото на състезанията. 91 държави имат свои участници в Пьонгчанг и техните делегации манифестираха на Олимпийския стадион. Българската група беше предвождана от знаменосеца Радослав Янков. Южна и Северна Корея дефилираха с общ отбор и под единен флаг, на който на бял фон със синьо беше изобразен Корейският полуостров. Имаше и двама знаменосци – южнокореецът Вон Юн Чен (бобслей) и северкорейката Хван Чун Гум (хокей на лед). Независимите спортисти от Русия бяха на откриването под олимпийския флаг, който беше носен от един от доброволците.

Звездата на южнокорейския зимен спорт – фигуристката Ким Юна, запали олимпийския огън на стадиона. Преди това олимпийската клетва беше прочетена от името на спортистите и треньорите. Сега е ред на състезанията, където атлетите ще покажат кои са най-достойните да се окичат с олимпийските отличия.