В. Чернева: Холандското общество трябва още да бъде убеждавано

Посещението на холандския премиер тук беше намек, че наистина много работа е свършена

Посещението на холандския министър-председател в България беше важно, защото то дойде, малко след като германският канцлер Ангела Меркел намекна, че България може да получи отстъпки за Шенген. Това заяви в интервю за програма „Хоризонт“ Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика:

„Посещението на холандския премиер тук беше намек, че наистина много работа е свършена, но има още много работа за вършене. Този сигнал, че Холандия трябва да бъде убеждавана все още, беше много важен, за да имаме реалистична представа за това какъв е дебатът в Европа. Нека да не забравяме, че именно Холандия направи референдум за нещо толкова неважно за нея като споразумението за асоцииране с Украйна и в крайна сметка го блокира за доста време. Можем да си представим нещо толкова чувствително като разширяването на Шенгенската зона, че със сигурност няма да мине незабелязано от холандското общество", обясни тя.

"В момента Шенген не работи, защото доста от страните-членки са вдигнали своите национални граници и докато не се стигне до решение за това как Европа да се справи с молбите за убежище, няма да може да се види съществено разширяване на Шенген“, каза Чернева.