Връчват актове на родители, които не осигуряват децата в училище

Животът

11-02-2018, 10:34

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Глобите, които след това носят наказателните постановления не са малки

Кметът на „Източен“ Николай Чунчуков обяви, че е започнала процедура по административно-наказателни мерки спрямо недобросъвестни родители, които не осигуряват децата си в училище. 

„Докладвани са ми много случаи  на отсъстващи и неучещи деца и не мога да дам повече толеранс в това отношение. Образованието трябва да е ценност и правителството неслучайно  от миналата година прие Механизъм  за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна  предучилищна и училищна възраст. Администрацията на района от години прилага специална процедура по прилагане на административно-наказателни мерки спрямо безотговорните родители и затова мерките в механизма не са ни непознати.  Екипът по обхват в кметството е най- големия в града- 66 човека, които продължават да издирват деца и ученици, необхванати в образователната система“, заяви кметът на район „Източен“.

Той, че с образователни проекти и работа по национални програми са създадени отлични условия за образованието на децата в училищата и детските градини, включително и закуски и плодове. Недопустимо е някои ученици да продължават да отсъстват и родителите им да не ги контролират, категоричен е районният кмет. Актове за установяване на административно нарушение ще се прилагат и спрямо родители, които  са адресно регистрирани в район „Източен“, но децата им са записани в други учебни заведения в града.  Глобите, които след това носят наказателните постановления, не са малки, така че когато мерките за подкрепа не дават резултат  при определени хора, се налага да се прилага законовата санкция, заяви той.