Пловдив отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски

Мисия Пловдив

12-02-2018, 08:35

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В церемонията по традиция ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари 2018 г, понеделник, от 11 часа в Пловдив ще бъде отбелязана 145-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Преди това, в 10 часа, в Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

Слово пред паметника ще произнесе преподавателят в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" – доц. Владимир Янев, а водещ на възпоменателното честване ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив – Стефан Попов.

В церемонията по традиция  ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински Комитет „Васил Левски”-Пловдив и Комитет „Родолюбие”.

В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя ще се включат Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет-Пловдив, Областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.

Изготвена е обща програма със събитията за месеца (от 12 февруари до 12 март 2018 г.) под надслов „ПОДВИГ И СЛАВА”, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество, 145-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата- Васил Левски и 170 години от рождението на поета-революционер – Христо Ботев.