Областният управител Гергана Микова участва в работна среща по проблемите на незаконния риболов

Старозагорска област е сред първенците по брой на съставени актове на бракониери

Областният управител Гергана Микова  участва днес в работна среща, посветена на проблемите на незаконния улов на риба у нас. Дискусията бе организирана от старозагорските депутати Борис Кърчев и Радостин Танев. В нея се включиха изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов, представители на ТД НАП, РИОСВ, Регионалната дирекция по горите, БАБХ, ОД МВР, на неправителствената рибоопазваща организация.

На срещаха бяха разисквани въпроси, свързани с повишаване на ефективността на работата на различните институции с цел намаляване на бракониерството. Участниците поставиха сериозни проблеми, които пречат на компетентните институции да изпълняват качествено своите задължения и създават затруднения за налагане на адекватни наказания на нарушителите.

Г-н Николов обясни, че в ИАРА има недостиг на кадри, служителите работят с остаряла техника и автомобили. Той бе категоричен, че са необходими законодателни промени с цел ограничаване на бракониерството.

Представителите на рибоопазващата се обявиха за промени в закона, които трябва да криминализират бракониерския риболов. Всеобщо бе мнението, че незаконните риболовци често се измъкват от наказания поради „вратички“ в закона.

Депутатите от своя страна декларираха, че са готови да изслушат всички мнения и да инициират законодателни промени, които ще дадат по-големи правомощия на ИАРА и ще ограничат бракониерския риболов. Те подкрепиха идеята, че срещите и обсъжданията трябва да продължат, за да могат да се чуят препоръките и на други институции и организации, ангажирани с проблема.

На дискусията стана ясно също, че Старозагорска област е сред първенците по брой на съставени актове на бракониери.