Й. Фандъкова: Няма извинение за насилие над деца

Мисия София

13-02-2018, 09:16

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Институциите не знаят колко са жертвите на насилие у нас

При случаи на насилие срещу деца трябва да се реагира бързо

В студиото на Нова Телевизия гостува столичният кмет Йорданка Фандъкова. По темата с насилието в детските градини и домовете за деца, Фандъкова заяви, че хора, които упражняват физическо или психическо насилие над подрастващи „нямат място” в подобни институции.

„Няма оправдание за насилие над деца”, каза тя.

„Аз разбирам кмета, която изрежда буквата на закона, аз също съм кмет и съм длъжна да спазвам трудовото законодателство”, каза тя по повод факта, че при последния случай на насилие срещу деца, възпитателката остана на работа.

Тя изрази виждането си, че при случаи на насилие срещу деца трябва да се реагира бързо. Освен това кметът на София каза, че видеонаблюдението е една възможност „не само да се контролира, но и да се вижда и превентира”. "Столична община е готова да подкрепи финансово всяка детска градина или ясла, която пристъпи към видеонаблюдение", заяви кметът.

Йорданка Фандъкова говори и по една от най-наболелите за столицата теми, а именно мръсния въздух. Според нея няма съмнение, че около 40 % от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление, а 60 % на автомобилите. „Факт е, че общините и СО в това отношение самостоятелно може и предприема всички възможни мерки за намаляване на замърсяването от автомобилите чрез инвестиции в градския транспорт и велоалеи”, каза Фандъкова.

Тя отхвърли твърдението, че успехът на т.нар. „зелен билет” е и индикация, че не е трябвало да се увеличава цената на билетите от 1 на 1,60 лв. „Когато увеличавахме цената на билета това беше икономически обосновано”, каза тя и добави, че общината е намалила цената на картите, за да стимулира ползването на градския транспорт. Тя подчерта, че следващият път, когато се пусне зелен билет, „задължително ще ограничим влизането с автомобил в централна градска част”.