Ц. Караянчева: България разполага с огромен потенциал за успехи в туризма

Туризмът е приоритетен сектор на българската икономика

България разполага с огромен потенциал за успехи в областта на туризма и полага усилия той да бъде оползотворен. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към участниците в неформалната среща на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС в София. Темата на форума, който е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е „Туризъм и икономически растеж“.

"Туризмът е приоритетен сектор на българската икономика", подчерта Цвета Караянчева и отбеляза, че чрез повишаване на качеството на туристическите продукти в последните години България се е превърнала в конкурентноспособна дестинация. Председателят на парламента цитира данни, според които 2017 г. е рекордна по отношение на гостуванията на чужди туристи в България, като ръстът е със 7,6 спрямо предходната година.

"България безспорно разполага с голям потенциал за успехи в областта на туризма – географско положение, благоприятен климат, планини, богато културно-историческо наследство", посочи председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че приоритет за страната ни е развитието на културно-историческия, конгресния, кулинарния, селския и други видове туризъм.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще предостави нови, още по-големи възможности за развитие на сектора и аз съм сигурна, че хората от туристическия бранш ще ги оползотворят максимално, заяви председателят на Народното събрание.

Председателят на парламента поздрави организаторите на форума, че са обърнали специално внимание на свързаността като фактор, позволяващ разширяването на отношенията между хората и нейното положително въздействие върху региона на Балканите. "В областта на туризма интеграцията на Балканите отдавна се е осъществила, секторът е символ на приятелски отношения, откриване на нови култури, хоризонти и възможности", заяви Цвета Караянчева.