Празник на влюбените за хора по целия свят

Общество

14-02-2018, 07:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

У нас много хора също радват любимите си с цветя, лакомства и подаръци на този ден

На 14 февруари хора по цял свят отбелязват Деня на свети Валентин - празника на влюбените. Като цяло романтичната традиция води началото си от предания и легенди и е характерна за Великобритания и католически страни, но в последните десетилетия се разпростира все по-далеч и макар по различни начини, денят се отбелязва на много други места по света.

У нас много хора също радват любимите си с цветя, лакомства и подаръци на този ден.

Трима са светиите на име Валентин - и тримата мъченици, но на 14 февруари се слави само един от тях като покровител на влюбените. Това е Свети Валентин от Терни (176-273 г.), епископ на италианския град в областта Умбрия, където се смята, че е роден и погребан. От другите двама светии със същото име единият е римски свещеник, а другият - мъченик за християнската вяра в Африка, за когото почти няма исторически сведения. Връзката между свети Валентин и празника на любовта не почива на исторически доказани факти. Но пък съществуват много легенди.

Смята се, че празникът е християнският отговор на Луперкалиите - празници на изобилието в древния Рим, чествани между 13 и 15 февруари.

Според английския писател Джефри Чосър на 14 февруари птиците избират своите половинки. В средновековна Англия се вярвало, че на този ден девойките могат да сънуват бъдещия си съпруг.

Романтичната традиция е на няколко века и води началото си от Средновековието, когато хората започнали да си разменят любовни послания, наречени "валентинки".

През 19-тото столетие ръчно написаните картички са заменени с готови, масово производство, а от началото на настоящия век - и с електронни. Днес за деня на влюбените по света се разменят милиони картички и по този показател той се нарежда на второ място след Коледа. Наред с тях през вековете и днес се подаряват лакомства и цветя. В края на XIX век Ричард Кадбъри произвел първата кутия бонбони за Деня на св. Валентин.

През 20 век традициите за празника на влюбените се пренасят от Западна Европа и САЩ към други държави. Традицията да се разменят любовни послания, шоколадови изкушения и подаръци и днес е най-силна в САЩ, Великобритания, както и във Франция, Испания, но обичаите за празника се спазват и в други държави в по-далечни краища на света като Ливан, Филипините, Сингапур.

В Съединените щати в Деня на Свети Валентин се разменят десетки милиони картички. Комерсиализацията както в САЩ, така в други държави, е превърнала 14 февруари не само в празник на любовта, отбелязван с валентинки, шоколадови бонбони и цветя, но и в чакан ден за подаръци, разходите за които нарастват от година на година.

Отбелязването на 14 февруари като ден на влюбените може и да се е зародило в средновековна Англия и да продължава и днес във Великобритания, но за мнозина в Уелс например традицията повелява празникът да се отбелязва на 25 януари. Тогава е се почита местен светец, покровител на влюбените.

В Дания и Норвегия празникът е привнесен от запад, не намира широка популярност, но много хора го отбелязват без много шум с цвете, шоколад и вечеря с любимия.

Във Финландия и Естония пък 14 февруари е ден на приятелството.