Почина 83-годишният съпруг на датската кралица

Свят

14-02-2018, 09:53

Снимка:

kremlin

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Принцът, родом от Фрнация е хоспитализиран след заболяване, започнало по време на частно пътуване до Египет

Датският принц Хенрик, съпруг на кралица Маргрет е починал във вторник вечерта в замъка Фредсенборг, съобщава "Ройтерс".

Той бе на 83 години и преди две седмици е диагностициран с доброкачествен тумор. "Негово кралско величие принц Хенрик почина мирно в съня си ... Нейно величество кралицата и двамата им синове бяха до него", се казва в изявление. -

Принцът, родом от Фрнация е хоспитализиран след заболяване, започнало по време на частно пътуване до Египет. Малко преди смъртта си, той е прехвърлен от болница в Копенхаген в замъка, северно от града, където е искал да прекара "последния си час".

Принц Хенрик предизвика спорове през август 2017 г., когато обяви, че не желае да бъде погребан до кралицата, нарушавайки 459-годишна традиция. Тогава той обяви, че е недоволен, че тя никога не го е признала за равен. Малко след това дворецът съобщава, че принцът страда от деменция. Приживе, той е носел титлата принц Консорт, но се е отказал от нея, когато се оттегля от служебните си задължения през 2016 г.

Той често е говорил за своето чувство на неудовлетвореност от това, че му е отказана титлата "Крал" вместо "Принц Консорт". В Дания принцесата традиционно става кралица, когато съпругът й заема трона, но мъж не става крал, когато ролите са обърнати.

След като датски референдум от 2009 г. подкрепя равнопоставеността на половете в кралската приемственост, Хенрик отбелязва: "Надявам се, че мъжете ще бъдат равни като момичетата", насърчавайки по-нататъшно разискване и кратка подкрепа в парламента в полза на желанието му да получи титлата крал.

Обичан и критикуван от датчаните заради аристократичното си поведение, най-онагледено с колоритните му дрехи и сериозния френски акцент, през последните си години Хенрик намира подкрепа сред датската младеж с нарушаване на датските норми.

През 2016 г. принцът се отказва от титлата принц Консорт, оттегля се от служебните си задължения и прекарва голяма част от времето си в собствените си лозя и в замъка Château de Cayx, Франция, въпреки че е все още официално живее с кралицата.

Известен с любовта си към виното и храната, принцът е автор и на няколко стихотворения, скулптури и книги за готвене.

Роден, Анри Мари Жан Андре де Лаборде де Монпет във Франция през 1934 г., той се жени за Маргрет през 1967 г. Хенрик има двама сина от кралицата, коронованият принц Фредерик и принц Йоахим.