НАТО: И без територии „Ислямска държава“ остава заплаха

Украйна първо трябва да приложи необходимите реформи, преди да поиска да се присъедини към НАТО

Коалицията срещу „Ислямска държава“ (ИД) освободи почти всички територии, завладени от терористите, но ИД остава заплаха, дори и без територия. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА. Според него държавите от коалицията трябва да решат как да постъпят с джихадистите. Той уточни, че НАТО подкрепя коалицията, но не участва в нейната дейност освен с предоставените самолети-радари.

По повод започналата днес двудневна среща на министрите на отбраната от пакта генералният секретар отбеляза, че се очакват решения за промени в командването на алианса. Предвижда се министрите да одобрят обособяването на отдел за наблюдение на Атлантика, откъдето преминават комуникациите между Северна Америка и Европа. Вторият нов отдел ще съгласува разместването на войски на НАТО в Европа. Очаква се да бъде утвърдено и обособяването на център за операции в интернет.

Министрите от НАТО ще обсъдят първите национални планове за изпълнение на целта вложенията в отбранителни способности да достигнат два процента от БВП до 2024 година. Столтенберг вчера съобщи, че едва 15 от 29-те страни от НАТО, изглежда, ще бъдат в състояние да постигнат навреме тази цел. "Докладите показват значителен напредък, но остава още много работа", поясни той.

Тази вечер ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на отбраната между НАТО и ЕС. Столтенберг коментира, че целта е двете организации да се допълват, както и че ЕС не може да замести НАТО в областта на сигурността.

В отговор на въпрос генералният секретар уточни, че Украйна първо трябва да приложи необходимите реформи, преди да поиска да се присъедини към НАТО. "Оказваме на Киев голяма политическа подкрепа, сега е време за реформи и когато те напреднат, ще оценим възможността за кандидатстване", посочи Столтенберг.