Т. Дончев: В конвенцията обществото видя голяма част от страховете си

Проблем с Европа като цяло нямаме, след изявленията на вицепремиера Валери Симеонов

В Истанбулската конвенция обществото видя голяма част от страховете си и затова този документ трябва да отлежи. Това каза в студиото на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Относно взаимоотношенията между членовете на Обединени патриоти и като цяло в коалицията, Дончев коментира, че политиката не е счетоводство, тя е страст и някои от разговорите са с по-висока температура.

"Проблем с Европа като цяло нямаме, след изявленията на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на германската евродепутатка Ска Келер", каза Томислав Дончев.

По думите му, това със сигурност поражда смут, с конкретни представители, в конкретния случай на Европейския парламент, инжектира по-висока доза емоции, което не винаги е полезно. "Този тон не е типичен за Европа", посочи Дончев.

По отношение на споровете, които се наблюдават между Обединените патриоти и ГЕРБ, Томислав Дончев каза, че това, че се водят коалиционни разговори на висок глас, които са достъпни за цялата общественост е едно.

"А парламентарната подкрепа за кабинета е нещо съвсем друго и не бих правил пряка връзка между едното и другото. Не знам кое би било плашещо, ако има теми, които се обсъждат, дори и с по-остър тон и теми, по отношение на които има спорове те да излизат публично или да се случват на място и начин, по който никой не разбира. Мисля, че самия факт, че дебатът тече публично, е по-добър, а това означава пълна прозрачност", обясни той.

"В Истанбулската конвенция част от обществото видя голяма част от страховете си, не и без чужда помощ", каза Томислав Дончев. "Когато има подобна реакция, мъдрия политик никога не действа на инат. Това, с което на първо място трябва да се съобразява е дори емоциите и вълненията на гражданите. Нека конвенцията да бъде сложена на страни, нека дебатът по отношение на нея да продължи и ако тя продължи през следващите години да няма подкрепа, няма да бъде ратифицирана", подчерта вицепремеиерът.