Представят „Улицата на занаятите“ и „Капана“ на Международното туристическо изложение

Мисия Пловдив

15-02-2018, 12:28

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събирайки на едно място целия туристически пазар, туристическата борса дава уникалната възможност за нови контакти

Община Пловдив, представена от служители на ОИ „Старинен Пловдив“ участва в 35-то Международно туристическо изложение „Ваканция и Спа Експо“, което се провежда от вчера до 16 февруари в Интер Експо Център, София под мотото „Туризъм на преживяването“. Акцент в тазгодишното представяне на специално брандирания пловдивски щанд са „Улицата на занаятите“ в Стария град и „Капана - квартал на творческите индустрии“. Събирайки на едно място целия туристически пазар, туристическата борса дава уникалната възможност за нови контакти, разширяване на мрежата от партньори и клиенти, бизнес срещи с професионалисти от цял свят във всички сектори на туристическия бранш. Още в първия ден вчера, след официалното откриване служителите на ОИ „Старинен Пловдив“ проведоха няколко работни срещи с представители на Министерствата на туризма на Куба и на Република Турция, представители на Националните туристически бордове на Сърбия и на Македония, както и с туроператори от няколко гръцки общини. Целта на срещите бе свързана с привличане на  туроператори и увеличаване на броя на посетителите, обмяна на добри практики и презентиране на голямото събитие „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. На щанда в трите дни, демонстрации ще правят и двама майстори от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, които освен, че показват на място тънкостите на старите занаяти, ще разказват за живота на „Улицата“ .

Единият от обектите, включен в „Улицата на занаятите“ е Бакаловата къща на ул. Д-р Чомаков № 9 до Небет тепе, реставрирана по японски проект, през 2009 г. В момента в нея работят четирима майстори. Те изработват художествени тъкани, накити от мъниста, керамика и изделия от царевична шума. В къщата се провеждат индивидуални и групови обучения, отбелязват се традиционни календарни празници, гостуват майстори от България и чужбина. Посетителите могат да наблюдават и да се включат сами в работния процес. На ул. „Стръмна“ № 3 може да се опита топъл ръчно месен хляб с квас, поднесен от майстор-пекар. Там също се изработват плъстени кукли. В къщата се представя и грънчарския занаят, а на втория етаж има работилница на майстор за рисуване върху стъкло. На ул. „Стръмна“ № 2, къщата е приютила работилнички по художествени тъкани. Гостите нагледно могат да се запознаят с процеса на тъкане с различните техники, с мокро плъстене на вълна и иглонабиване, като заедно с това могат да се докоснат и до процеса на рисуване върху керамика. На ул. „Стръмна“ № 1, къщата е посветена на текстила. Тук могат да се усвоят старинни български тъкачни техники и да се участва в изработването на художествени произведения. На ул. „Стръмна“ № 1а дворът се оглася от музика. Музикантът-майстор сам, на място, изработва български народни музикални инструменти – гайди, тъпани, кавали, гъдулки, тамбури. В същия двор може да се чуе и как пее желязото, когато попадне в умелите ръце на майстор-ковач.  На ул. Четвърти януари № 4 всеки посетител може да се облече в традиционни български носии от различни региони на България и да отнесе спомен от българската автентична култура, наследена и съхранена от поколения наред.

Капана – квартал на творческите индустрии е дългогодишен проект на Фондация "Пловдив 2019", който привлича и заселва в една от централните, но неоживени части на града представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предоставя благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Със своите дейности Капана – квартал на творческите индустрии се превърна в привлекателно място за артисти, куратори, културни мениджъри, занаятчии, архитекти, софтуерни специалисти, урбанисти, писатели и музиканти от цялата страна и стана разпознаваем международен център. В дългосрочна перспектива проектът има за цел да утвърди Капана като популярна и обичана марка в национален и международен контекст, която да привлича интереса на туристи и на представители на творческите индустрии от цял свят.