Каракачанов проведе среща със секретаря по отбраната на САЩ Джим Матис

По време на разговорите бяха обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения

В рамките на Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, днес, 15 февруари, се проведе среща между министъра на отбраната Красимир Каракачанов и Джим Матис, секретар по отбраната на САЩ.

 

По време на разговорите бяха обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения. Двете страни заявиха заинтересованост от съществено разширяване и задълбочаване на сътрудничеството по широк кръг от теми, включително и за реализацията на проектите за модернизация на Българската армия. Секретарят по отбраната на САЩ с благодарност прие отправената му покана за посещение в България.

 

Двамата министри разгледаха и водещи теми от дневния ред на Алианса в контекста на очакваните решения на срещата на най-високо равнище на НАТО през юли 2018 г.

 

Отчитайки ролята на България като председател на Съвета на ЕС, министър Каракачанов и министър Матис размениха мнения относно процесите на засилване на европейската отбрана в рамките на ЕС и взаимодействието НАТО – ЕС.

 

Утре, 16 февруари, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще се присъедини към българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, която ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността.