Бургаските кукери от „Козия рог“ ще гонят зимата

Мисия Бургас

16-02-2018, 13:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 5000 кукери се събират в Симитли за юбилеен фестивал

Това ще се случи на 18 февруари в "Меден рудник"

По традиция в края на месец февруари в комплекс "Меден рудник" се провеждат кукерски игри. Тази година те ще бъдат на 18 февруари, неделя. Шествието започва в 7.30 часа от дома на "Царя" на ул. "Въстаническа" №55.

Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Чрез специални магически танци и страшни маски се гонят и плашат злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.

В 15.30 часа в двора на Професионална техническа гимназия ще бъде дадено началото на концерт с участието на оркестър "Зеленика", народните изпълнители Ваня Дженезова, Цветелина и Панайот Стойчеви, танцьорите от фолклорен клуб "Пламък".

В 16.30 часа "Царя" ще насочи звънтящото шествие към мястото за "Посев" - двора на Професионална техническа гимназия.

Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е "Царя". Тук се избира и "Царя" за следващата година.

Мисията на бургаската кукерска група "Козият рог" е младите хора да продължават традицията по пресъздаване на стария български обичай и да съхраняват фолклорното ни наследство. Те са подпомогнати в дейността си от Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен