Д. Главчев: БСП приравни Народния съд от 1945 г. с нацизма

БСП за пореден път показа истинското си отношение към ценностите на демокрацията

С текста на декларацията си против Луковмарш, в която Народният съд беше определен като “необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”, БСП на практика приравни извършеното по време на тоталитарния комунистически режим у нас с нацизма, с неговите концлагери. Това обяви в студиото на „Свободна зона с Георги Коритаров“ бившият председател на парламента Димитър Главчев. Той подчерта, че именно заради подобни спекулации и опити да бъдат оправдани престъпленията на комунистическия режим този период трябва да се изучава подробно в училище.

БСП за пореден път показа истинското си отношение към ценностите на демокрацията. Така бившият председател на парламента и настоящ депутат от ГЕРБ Димитър Главчев коментира в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ скандалният текст от декларацията на левицата. В нея Народният съд от 1945 – а година е определен за „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. Според Главчев по този начин на практика БСП приравнява Народният съд и нацизма.

„Нещо много страшно ни казва. Той приравнява на практика Народния съд и това, което се е извършило по това време с това, което е правил нацизмът. С концлагерите. Това също мога да го приравня с необходимо военновременно правосъдие. По същия начин, със същия термин, както са го опаковали, да оправдаят и Белене и Ловеч, и Скравена. Да не се връщам по-назад с атентата в църквата Св. Неделя. Може да кажат – така е трябвало да стане, затова така сме направили. А знаете много добре, че това е най-големият терористичен акт в света преди атентата в кулите – близнаци в Ню Йорк,“ каза Главчев.

Главчев осъди отказа на Валери Жаблянов да подаде оставка като зам.-председател на Народното събрание. Според него скандалът отново потвърждава необходимостта комунистическият режим да се изучава подробно в училище. От думите на Главчев стана ясно, че в правилника за дейността на Народното събрание липсва текст срещу езика на омразата и ксенофобията, който за съжаление звучи все по-често от трибуната на парламента:

„Обидата е към народни представители, към президент, вицепрезидент“, каза той.

На въпрос дали няма текст за ксенофобията или за езика на омразата той отговори: „Мисля, че изричен текст няма. Може би си заслужава да се помисли за промяна в правилника“.