Д. Атанасова: Радев е „сътворил нечуван дипломатически гаф“

Според мен това е гавра с историята, с паметта на тези хора и оставката е най-малкото

Оценката на зам.-председателя на Парламента Валери Жаблянов за Народния съд като „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“ стана причина за един от най-големите скандали тази седмица. ГЕРБ поиска оставката му, а Жаблянов коментира, че не вижда причина да се извинява.

В ефира на БиТВ депутатът от БСП Александър Симов заяви, че е важно да се уточни, че целта на Народният съд не е била да избие елита на нацията.

„Толкова скандален прочит не съм очаквала, особено на днешния християнски празник, на деня за прошка“, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя обаче призна, че не е учудена, защото „това е последователна позиция на БСП“ и припомни изказванията на Корнелия Нинова, че „демокрацията им е отнела всичко“ и на Иво Христов за „80-те процента дебилни“, както и провалената от Жаблянов минута мълчание в Парламента по повод жертвите на комунизма. „Аз виждам, че това е разбирането изобщо в БСП. Според мен това е гавра с историята, с паметта на тези хора и оставката е най-малкото“, заяви тя.

Симов контрира, че в БСП не се наказват за мнение, дори то да се различава от това на партията. „Ние не сме някакъв взвод от екзекутори, който трябва да накаже всеки, който мисли различно“, заяви той. Според него в декларацията на БСП не е имало оневиняване на престъпленията на комунистическия режим, а Валери Жаблянов е посочил исторически факт.

Двамата, логично, бяха на противоположни мнения дали искането на оставката на Жаблянов е реванш за оставката на Димитър Главчев.

За напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев Атанасова коментира, че думите на държавния глава наистина са изглеждали като „вероломно нападение срещу правителството“. „Учудваща е тази бурна реакция, свързана със споменаването на името на Иво Христов (началника на кабинета на Радев, бел. ред.). Може би г-н Радев още не се е отърсил съвсем от армията, където, като чуеш „началник“ и козируваш. Само че той вече е в президентската институция и става въпрос тук за длъжността началник на кабинет в неговата администрация“, каза тя.

Според нея държавният глава е „сътворил нечуван дипломатически гаф“, като е принизил срещата на Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган до поднасяне на шербет.

Атанасова коментира и искането на управителя на НЗОК д-р Камен Плочев за актуализация на бюджета на Касата зад гърба на здравния министър Кирил Ананиев. "Доколкото разбирам, Надзорният съвет на Касата, който взема подобни решения, не е заседавал по тези въпроси, така че „смятам, че проф. Плочев постъпи некоректно и спрямо Надзорния съвет, и спрямо министъра на здравеопазването, финансовия министър и премиера“, заяви тя.

"За мен това издава атмосферата, която се в настанила в здравната система – на липса на какъвто и да е диалог. За мен това е плашещо като обикновен човек и пациент", коментира Симов.

"Според мен това е нелепо твърдения", каза Атанасова. Тя припомни, че номинацията на Плочев е дошла именно от ГЕРБ.