К. Каракачанов: Модернизацията на армията не е прекратена

Той е бил изненадан от думите на президента Радев за състоянието на отбраната

Модернизацията на армията не е прекратена. Към двата проекта, които заварихме - за флота и авиацията, към тях беше прибавен и проектът за модернизация на сухопътните войски. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на БНТ.

Той допълни, че е бил изненадан от думите на президента Радев за състоянието на отбраната. "И той много добре знае моята теза, моята визия и намерения. Така че не съм съгласен, че някой е забавил проектите за модернизация", обясни Каракачанов.

Министърът на отбраната заяви, че проектите за модернизация на сухопътните войски и този за авиацията ще бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет до края на март.

"По проекта за бронираните машини е нужно одобрението на Министерския съвет, а след това и парламентът, който да гласува необходимите средства", каза Каракачанов и допълни, че над изпълнителната власт стои българският парламент. "Когато той вземе решение, ние сме длъжни да го изпълним, без значение дали ни харесва или не."

"За пръв път от над 10 години бяха увеличени заплатите в армията. Ремонтните заводи на МО излизат на печалба. ВМА е без загуби. Къде е проблемът? Нещата не могат да се случат за 2-3 месеца, 27 години нещата са били конюнктурни. Става въпрос за над 3.5 млрд. лева. Нямам правото да ги хвърля набързо и да отбия номера, да отчетем в следващия доклад, че сме похарчили едни пари за модернизация.Защото досега са похарчени стотици милиони евро за бойна техника, която стои на земята и ние не я ползваме", каза министърът.

Според Каракачанов трябва да се търси най-доброто като цена/качество.

Доброволната военна служба може да бъде между 6 и 12 месеца. Обсъждаме на ниво МО, подобна практика има в редица европейски държави. Ако си служил доброволно, имаш предимства при равни условия например при започване на работа в отбраната или Министерството на вътрешните работи.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия