ГЕРБ направи дарение на приют за кучета в Добрич

Според данните за работата на приюта за миналата година, заловени и настанени там са били 498 безстопанствени животни

По повод Международния ден на доброто ГЕРБ-Добрич направи дарение на Общинския приют за кучета. Предоставени бяха храни за подрастващите животни и ваксини.

Народният представител Даниела Димитрова се срещна с ръководителя на приюта д-р Михаела Тосева и работещите там.

Над 4 500 животни са преминали през приюта от неговото създаване през 2009 г. до момента. Там те се кастрират, обезпаразитяват, ваксинират, маркират и се пускат отново на свобода. Капацитетът от 100 места за настаняване на бездомни кучета е непрекъснато запълнен, обясни д-р Тосева.

Според данните за работата на приюта за миналата година, заловени и настаненитам са били 498 безстопанствени животни, като  482 са обезпаразитени, а 377 са кастрирани. 21 животни са осиновени, а други девет са под надзора на граждани. След кастриране и ваксиниране 356 четириноги са върнати на местата, от които са били заловени.

От приюта отчитат, че през последните години се наблюдава тревожна тенденция - живещи в съседни общини изоставят животните си на територията на областния град, тъй като има два работещи приюта и има койда се погрижи за животните. Изоставят новородени кученца в кашони, карат от село животни и ги пускат в междублоковите пространства. Все по-често има сигнали за болни и умишлено наранени бездомни животни.

Д-р Тосева сподели, че очакват в Програмата за капиталови разходи на Община Добрич да бъдат заделени средства за ремонт на приюта.